Irigare gazon

Irigare gazon - Irigare gazon

Deoarece clima s-a schimbat considerabil in ultimii ani, nu ne permitem sa lasam gazonul nici o clipa fara apa.

Udarea se executa prin intermediul unui sistem automatizat de irigare, care permite o irigare uniforma de cate ori este necesar, cu ajutorul panoului de comanda ce poate fi programat pe o perioada de maxim un an de zile.

Sistemul de irigat va fi programat sa ude raportat la: temperatura atmosferica, tipul de sol si mediul inconjurator.

Practic, trebuie sa asiguram gazonului apa tot timpul sezonului de vegetatie, astfel incat sa nu sufere din lipsa apei, dar nici aceasta sa nu fie in cantitate prea mare.

La fiecare irigare, cantitatea de apa trebuie sa asigure o umiditate suficienta solului pentru a permite sistemului radicular o buna dezvoltare. O norma estimativa de apa necesara gazonului este cuprinsa intre 3 si 5 litri/mp/zi.

Daca nu detineti un sistem automat de irigat si udarea gazonului se efectueaza cu ajutorul furtunului, cu ajutorul aspersoarelor mobile etc., se recomanda udari cu o cantitare mai mare de apa, in cazul in care acest lucru nu se intampla cu regularitate.

Irigarea în timpul primaverii si toamnei, se face seara pentru a se evita evaporarea si pentru a mentine apa cat mai mult timp in sol.

Vara, irigarea se face seara tarziu si dimineata devreme pentru a evita contactul plantelor incinse cu apa. In cazuri exceptionale, se poate uda si in timpul zilei, cu conditia sa evitati frunzele arbustilor si a altor plante din gradina.